Červený vlk

Červený vlk zo Severnej Karolíny
  • Kráľovstvo: Animalia
  • Kmeň: Chordata
  • Trieda: Cicavce
  • Poradie: Šelma
  • Rodina: Canidae
  • Druh psa
  • Druh: C. lupus
  • Poddruh: C. l. rufus
Ako vyzerá červený vlk?

Napriek svojmu názvu môžu mať červení vlci rôzne farby srsti vrátane žltej, čiernej, hnedej, šedej a červenej. Kožušina za nohami a ušami bude mať často červenkastý odtieň.

Veľkosťou sa podobajú a Nemecký ovčiak . Samce dorastajú do výšky asi 30 palcov pri pleci a vážia okolo 60 až 80 libier. Sú menšie ako šedí vlci, ale väčšie ako kojoti. Ženy sú o niečo menšie ako muži.

Čo jedia?

Červené vlky sú mäsožravce, a preto väčšinou jedia mäso. Ich primárnu potravu tvoria malé hlodavce, králiky, mývaly a jelene. Budú tiež jesť hmyz a bobule.

Kde žijú?



Červené vlky žijú v Severnej Amerike. Kedysi sa na väčšine juhovýchodných Spojených štátov vyskytovali červené vlky, ktoré však v dôsledku úbytku biotopov a lovu v prírode v roku 1980 vyhynuli. Našťastie v zoologických záhradách stále žili niektorí červení vlci. Odvtedy boli znovu zavedené do voľnej prírody a teraz žijú v chránených oblastiach v Severnej Karolíne. Červené vlky uprednostňujú biotopy lesy , pobrežné prérie a niekedy aj močiare.

Cestujú v balíkoch?

Áno, červení vlci žijú a cestujú v balíkoch po piatich až ôsmich zvieratách. Vlčia svorka bude mať územie, ktoré bude brániť pred ostatnými svorkami. Lovia niekedy sami alebo spolu s smečkou. Vlci komunikujú prostredníctvom rôznych zvukov, ako sú vytie, značenie vôní, mimika a pohyby tela. Napríklad dominantní vodcovia zdvihnú chvosty a budú stáť vysoko, keď čelia inému vlkovi. V každom balíku je dominantný vlk mužského pohlavia a dominantný vlk samice, ktoré vedú svorku. Šteňatá budú mať zvyčajne iba dominujúci pár vlkov.

Šteňatá červeného vlka

Šteňatá červeného vlka sa narodia vo vrhoch 2 až 8 mláďat. Keď sa narodia, mláďatá sú malé a ich oči sú stále zatvorené. Pokiaľ ide o ochranu a stravu, sú úplne závislí od svojich matiek. Keď dorastú, celé balenie vám pomôže pri starostlivosti o ne a pri ich ochrane. Keď dospejú, môžu sa vydať na cestu sami, aby si vytvorili svoj vlastný balíček.

Boli držané dve šteniatka červeného vlka
Šteňatá červeného vlka
Sú ohrození?

Červené vlky sú momentálne na kriticky ohrozený zoznam. Ľudia ich lovili takmer k vyhynutiu v 19. a 20. rokoch. Do roku 1973 zostalo len asi 100 vlkov. Bol zavedený program chovu v zajatí, ktorého cieľom bolo pokus o záchranu zvieraťa pred vyhynutím. Do roku 1980 sa o nich uvažovalo vo voľnej prírode vyhynutý , ale niektorí stále prežili v zoologických záhradách. V roku 1987 boli štyri páry mužov a žien vypustené späť do voľnej prírody v roku Severná Karolina . Odvtedy sa vypustili ďalšie a populácia vlkov sa začala mierne vracať.

Zábavné fakty o Červenom vlkovi
  • Podľa Združenia na ochranu národných parkov v súčasnosti žije vo voľnej prírode okolo 80 červených vlkov.
  • Červené vlky nemajú prirodzených predátorov.
  • Boli znovu vydané na niekoľko chránených pobrežných ostrovov.
  • Sú to väčšinou nočné zvieratá, to znamená, že sú aktívne v noci a spia cez deň.
  • Samci a samice červených vlkov sa zvyčajne párujú po celý život.
  • Viac ako polovica populácie červených vlkov stále žije v zajatí.
  • Červené vlky žijú vo voľnej prírode osem alebo deväť rokov. Môžu žiť dlhšie v zajatí.
Viac informácií o cicavcoch:

Cicavce
Africký divoký pes
Americký bizón
Ťuk dvojhrbý
Modrá veľryba
Delfíny
Slony
Panda veľká
Žirafy
Gorila
Hrochy
Kone
Surikata
Ľadové medvede
Prérijný pes
Červený klokan
Červený vlk
Nosorožec
Hyena škvrnitá