American Bison alebo Buffalo

Pastva amerických bizónov


Americký bizón je hovädzie zviera, ktoré pochádza zo Severnej Ameriky. Kedysi pokrývali veľkú časť otvorenej krajiny na východ od Apalačských hôr od Kanady až po Mexiko. Pred príchodom Európanov sa potulovali mohutné stáda roviny Spojených štátov. Odhaduje sa, že v jednom okamihu bolo viac ako 30 miliónov bizónov amerických.

Aké veľké sú?

Bizóny sú prekvapivo veľké a sú najväčším suchozemským zvieraťom v Severná Amerika . Samce sú väčšie ako samice a môžu dorásť až do výšky 6 stôp a 11 stôp dlhých a môžu vážiť viac ako 2 000 libier!

huňatý bizón

Zubry majú hnedú srsť. V zime je ich srsť chlpatá a dlhá, aby boli teplé. V lete sa zosvetľuje, takže im nebude až tak horúco. Majú veľkú prednú končatinu a hlavu. Hrb majú tiež na chrbte tesne pred hlavou. Zubry majú dva rohy, ktoré môžu dorásť až do dĺžky 2 stôp. Rohy sa používajú na obranu a na boj medzi stádom. Samcom aj samičkám dorastajú rohy.

Čo jedia bizóny?



Zubry sú bylinožravce, to znamená, že jedia rastliny. Väčšinou sa pasú na rastlinách rastúcich v prériách, ako sú trávy a ostrice. Väčšinu dňa trávia pasením a potom odpočívajú, zatiaľ čo prežúvajú. Potom sa presunú na nové miesto a postup opakujú.

Nenechajte sa však zmiasť ich poslušným správaním. Zubry môžu byť nebezpečné. Sú divoké a nepredvídateľné a zaútočia, ak budú vyprovokovaní. Môžu byť smrteľné, takže sa nikdy príliš nepribližujte k divokému bizónovi.

Sú veľké a pomalé?

Áno a nie. Bizóny sú obrovské, ale sú veľmi rýchle. Môžu skutočne bežať rýchlejšie ako kôň a vo vzduchu môžu skákať cez 6 stôp vysoko. Takže si nemysli, že môžeš predbehnúť bizóna, ak sa rozhodne zaútočiť na teba ... nemôžeš.

Sú ohrození?

V 19. rokoch boli bizóny lovené tisíckami. Odhaduje sa, že za deň bolo zabitých až 100 000 ľudí. Spravidla sa lovilo pre ich kabát. Na konci 18. storočia boli bizóny takmer vyhynuté. Z miliónov, ktoré sa kedysi túlali po prériách, zostalo iba pár stovák.

Odvtedy sa populácia bizónov oživila. Niektoré zubry sa túlajú po našich národných parkoch, napríklad v Yellowstone. Ostatné sú chované na rančoch. Dnes má populácia viac ako stotisíc a stav ochrany sa zmenil z ohrozeného na takmer ohrozený.

Zábavné fakty o bizónoch
  • Bizóny nemajú prirodzených predátorov. Iba slabí a chorí sú v nebezpečenstve predátormi.
  • Ich životnosť je okolo 30 rokov.
  • Množné číslo bizóna je ..... bizón.
  • Často sa označujú ako byvol alebo americký byvol.
  • Existujú dva druhy bizónov amerických, bizón drevný a bizón rovinatý. Zubor drevný je z týchto dvoch väčší.
  • Na začiatku 20. storočia bol bizón uvedený na nikle Buffalo. K niklu sa vrátil v roku 2005.
  • V newyorskom Buffale funguje trojité bejzbalové mužstvo s názvom Buffalo Bisons.
  • Maskotom Coloradskej univerzity je byvol.
Bizóny napadli vlci



Viac informácií o cicavcoch:

Cicavce
Africký divoký pes
Americký bizón
Ťuk dvojhrbý
Modrá veľryba
Delfíny
Slony
Panda veľká
Žirafy
Gorila
Hrochy
Kone
Surikata
Ľadové medvede
Prérijný pes
Červený klokan
Červený vlk
Nosorožec
Hyena škvrnitá